• Het Rubenshuis in een notendop

    “Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis.
Antwerpen Barok 2018
De meester leeft
Nieuwe topstukken en verborgen geheimen. Dat heeft het Rubenshuis voor u in petto tijdens het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. De collectie wordt verrijkt met twee topwerken van Rubens' hand en meesterwerken van enkele van zijn meest getalenteerde leerlingen en tijdgenoten. Rubens’ geheimen ontdekt u dankzij de restauraties van het Zelfportret, de portiek en het tuinpaviljoen. Vanaf 1 juni 2018.
Exclusief
Te zien van 26 september 2018 t/m 4 maart 2019
De Kindermoord in Bethlehem, een vroeg meesterwerk van Rubens en de duurste Rubens ooit, is vanaf 26 september uitzonderlijk te zien in het Rubenshuis. Speciaal voor het barokjaar leent the Art Gallery of Ontario (AGO) het topstuk uit.
Achter de schermen
Ontdek Rubens als architect
De portiek en het tuinpaviljoen worden gerestaureerd. De werken hebben een zichtbare impact. Toch kan u de restauratiewerken ter plekke volgen en zelfs op de stellingen wandelen. Nooit eerder had u de kans om zo dicht bij de architectuur van Rubens te komen. Ontdek hier de mogelijkheden.
Evenement
Rubens is in 2018 de gastheer voor het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. De stad brengt een gedurfd en overdadig programma van oude en nieuwe barok. Het Rubenshuis is het startpunt voor de festiviteiten.
Plan uw bezoek
Hier vindt u alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum.
Het Rubenshuis is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld.
De vaste collectie omvat een groot aantal werken van de meester zelf en van zijn collega’s en tijdgenoten. En er zijn ook werken in bruikleen, recente aanwinsten van het museum en de laatste updates over werken in restauratie.
Grote werken in het Rubenshuis
Dossier
Start: 18 september 2017 - Einde: begin 2019
De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen is gestart. De bouwwerken zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens. Lees hier meer.
Achter de schermen
Ontdek Rubens als architect
De portiek en het tuinpaviljoen worden gerestaureerd. De werken hebben een zichtbare impact. Toch kan u de restauratiewerken ter plekke volgen en zelfs op de stellingen wandelen. Nooit eerder had u de kans om zo dicht bij de architectuur van Rubens te komen. Ontdek hier de mogelijkheden.
Nieuwbouw
Open in 2022
In 2022 opent in het Rubenshuis het Rubens Experience Center. Een gloednieuw gebouw waarin u Rubens ‘beleeft’. En dat mag u letterlijk nemen.
Over Rubens
Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.
Peter Paul Rubens en Antwerpen. De meester en zijn stad. Na meer dan 400 jaar is de wereldschilder nog steeds nadrukkelijk in de stad aanwezig.
Niet te missen
Het zelfportret van Rubens is terug na een restauratie van meer dan een jaar in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Hebt u het welkomstfeest op 21 april gemist? Kom het portret dan bewonderen tijdens het openingsweekend van Antwerpen Barok 2018 of in de loop van het barokjaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief