• Het Rubenshuis in een notendop

    “Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis.
Plan uw bezoek
Hier vindt u alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum.
Het Rubenshuis is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld.
De vaste collectie omvat een groot aantal werken van de meester zelf en van zijn collega’s en tijdgenoten. En er zijn ook werken in bruikleen, recente aanwinsten van het museum en de laatste updates over werken in restauratie.
Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert
Rubens is in 2018 de gastheer voor het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. De stad brengt een gedurfd en overdadig programma van oude en nieuwe barok. Het Rubenshuis is het startpunt voor de festiviteiten.
vrijdag 01 juni 2018 tot zondag 13 januari 2019 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Nieuwe topstukken en verborgen geheimen. Dat heeft het Rubenshuis voor u in petto tijdens ‘Antwerpen Barok 2018’. De collectie wordt verrijkt met nieuwe meesterwerken. Rubens’ geheimen ontdekt u dankzij de restauraties van het Zelfportret, de portiek en het tuinpaviljoen.
Voor de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1604–1689) slaan twee stedelijke musea de handen in mekaar, een unieke samenwerking tussen het Rubenshuis en het MAS.
Grote werken in het Rubenshuis
De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen is gestart. De bouwwerken zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens.
Oproep
Kent u mensen die getuige waren van de reconstructie van het Rubenshuis van 1939 tot 1946? Laat het ons weten.
Nieuwbouw
In 2020 opent in het Rubenshuis het Rubens Experience Center. Een gloednieuw gebouw waarin u Rubens ‘beleeft’. En dat mag u letterlijk nemen.
Over Rubens
Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.
Peter Paul Rubens en Antwerpen. De meester en zijn stad. Na meer dan 400 jaar is de wereldschilder nog steeds nadrukkelijk in de stad aanwezig.
Het zelfportret van Rubens wordt gerestaureerd. Het meesterwerk met iconische waarde verlaat zelden zijn plaats, maar is vertrokken naar Brussel. Daar wordt het gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief