Das Rubenshaus im Überblick

Der Meister hat hier viele Jahre mit seiner Familie gewohnt und mit seinen Kollegen und Assistenten im selbst entworfenen Atelier gearbeitet. Viele Werke seines umfangreichen Oeuvres sind in diesem Haus im Herzen Antwerpens entstanden.

Der Meister hat hier viele Jahre mit seiner Familie gewohnt und mit seinen Kollegen und Assistenten im selbst entworfenen Atelier gearbeitet. Viele Werke seines umfangreichen Oeuvres sind in diesem Haus im Herzen Antwerpens entstanden.

„Herzlich willkommen in meinem Palazzetto!” Peter Paul Rubens

Das ist das Haus von Peter Paul Rubens, dem weltberühmten Barockmaler aus dem 16. und 17. Jahrhundert. Sein Werk inspiriert bereits seit 400 Jahren Künstler und Kunstfreunde auf der ganzen Welt. Viele seiner Werke sind in diesem Haus im Herzen Antwerpens entstanden. Rubens wohnte viele Jahre mit seiner Familie in diesem Haus und arbeitete dort mit seinen Kollegen und Assistenten in seinem Atelier. Er empfing bedeutende Auftraggeber und bewahrte dort seine faszinierende Kunstsammlung auf. Nirgendwo sonst auf der Welt ist Rubens so präsent wie in diesem einzigartigen Museum, dem Haus des Meisters. Jetzt sind Sie sein Gast. Herzlich willkommen.

 

Stap door de hoofdpoort in de 17de eeuw

Het is rond 1610 dat Rubens, in navolging van zijn voorbeeld Rafael, zijn eigen kleine stadspaleis ontwerpt. Op een zucht van de Meir, toen en nu een gegeerd stukje stad. Hij woont er met zijn eerste vrouw, Isabella Brant, en deelt het na haar overlijden met zijn tweede vrouw, Helena Fourment. Zijn kinderen groeien er op en spelen er in de prachtige tuin, nog steeds een heerlijk rustpunt in het centrum van de stad. Rubens, immens populair, ontvangt hier hoge koninklijke gasten, zoals Maria de Medici en de aartshertogen Albrecht en Isabella, en andere belangrijke opdrachtgevers.

 

Kunstenaars aan het werk

In het atelier van Rubens gonst het van de activiteit. Op het hoogtepunt van zijn roem kan Rubens het werk niet alleen aan. Om aan de grote vraag naar ‘een Rubens’ te voldoen, leidt hij een atelier van volleerde kunstenaars, die werken in de stijl van de meester. Sommige van zijn assistenten, zoals wonderkind Anthony Van Dyck, bereiken zelf naam en faam. 

 

Meer dan een museum

Het Rubenshuis is meer dan een museum. Natuurlijk vindt u hier een indrukwekkende collectie topstukken van de meester, zijn collega’s en zijn tijdgenoten. De vaste collectie wordt voortdurend aangevuld en er worden indrukwekkende tijdelijke tentoonstellingen ingericht, geïnspireerd op en door het werk van de grote barokschilder.

Maar in tegenstelling tot een ‘gewoon’ museum maakt u hier kennis met werk van Rubens op heel vertrouwd terrein. In het huis van de meester. Het vraagt niet heel veel verbeelding om hem in zijn huis te ontmoeten: aan het werk in zijn atelier misschien, of aan tafel met vrouw en kinderen. Hij is een innemend man die meerdere talen spreekt. Zonder twijfel wenst hij u een fijn verblijf in zijn huis.